Tips & trucs voor fotobewerking: werken met Photoshop

Post hier de algemene zaken over bouwmachines. Denk aan een juiste titel om zo het terugvinden te vergemakkelijken!

Moderator: Wilco

Advertentie post before
Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Tips & trucs voor fotobewerking: werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

Tips & trucs voor fotobewerking: werken met Photoshop

Beste allen,

Als vervolg op mijn uitleg over het werken met EasyResize, een heel erg eenvoudig en zeer beperkt fotobewerkingsprogramma, volgt hieronder een uitleg over het werken met Photoshop. Photoshop is een onderdeel van de grotere "Adobe familie" waarin een behoorlijk aantal professionele software pakketten zitten. Buiten het fotobewerkingsprogramma heb je ook nog PageMaker, een erg eenvoudig programma om zelf boekjes en dergelijke op te kunnen maken, alsmede Indisign wat in de drukkerij wereld heel veel gebruikt wordt om alles wat er gedrukt kan worden grafisch mee op te maken. Met opmaken bedoel ik het ontwerpen en maken van folders, boeken, tijdschrifen enzo op een computer. Een heel bekend onderdeel van Adobe is het Acrobat pakket waarmee je PDF bestanden kunt lezen, gratis beschikbaar voor iedereen, en schrijven wat alleen tegen betaling beschikbaar is.

Ik zal mij hier beperken tot de uitleg van Photoshop en daarbij nog alleen die onderdelen die handig zijn om je foto's, die je wilt plaatsen op het BMF, handiger kunt bewerken. In eerste instantie zal ik mij beperken tot de belangrijkste dingen die je moet kunnen met Photoshop, mocht er later behoefte bestaan aan meer dan kan ik dat altijd nog toevoegen.
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Re: Tips en trucs voor het werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

Alvorens met de nodige "tips en trucs" te komen ga ik eerst proberen iets te vertellen over de opbouw van een digitale foto en enkele begrippen nader uitleggen.

Iedere digitale foto is opgebouwd uit een (oneindig) groot aantal Pixels/dots/puntjes. Om het voor zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken wat ik bedoel zal ik in het vervolg van mijn uitleg altijd spreken over puntjes! Ieder puntje van een foto bevat (kleur) informatie van die foto, en des te meer puntjes je hebt des te nauwkeuriger kun je een foto opbouwen. Door nu het aantal puntjes per centimeter hoog genoeg te nemen ontstaat er de mogelijkheid om met kleine puntjes te werken waardoor er veel meer details getoond kunnen worden. Bij honderd puntjes per centimeter zijn de puntjes de helft kleiner dan bij 50 puntjes per centimeter.

beeldverhouding: Hier wordt onder verstaan de verhouding tussen de hoogte van de foto en de breedte ervan. In het analoge tijdperk was de beeldverhouding, van het negatief of de diafilm, 24 bij 36 mm (= 2 : 3) voor het zogenaamde kleinbeeld werk. Grotere formaten zijn er ook legio maar die vind je in het algemeen alleen maar bij de (semi)professionals en het voert hier te ver om er dieper op in te gaan. In het hedendaagse digitale tijdperk is de beeldverhouding geheel afhankelijk van de CCD chip, zeg maar het digitale negatief, die in de achterwand van de camera zit en waarmee je de eigenlijke opname maakt. De meest gangbare beeldverhouding heden ten dage is ongeveer 3 : 4 waarbij er tussen de diverse camera types verschillen optreden. In pricipe past de beeldverhouding zich automatisch aan als je het aantal puntjes in de hoogte of breedte aanpast.

DPI = Dots Per Inch wat weer vertaald kan worden naar Puntjes per inch/centimeter: dit is een waarde die aangeeft uit hoeveel puntjes per centimer een beeld opgebouwd is. Des te meer puntjes per centimer des te scherper wordt een foto. Voor (vier)kleuren drukwerk geldt in het algemeen de norm dat je 300 puntjes per inch nodig hebt om het meest ideale resultaat te bereiken.

resolutie: hiermee wordt het aantal puntjes per centimeter bedoeld. Des te meer puntjes per centimeter des te duidelijker een foto wordt. Door nu het aantal puntjes per centimeter te halveren wordt de foto, afhankelijk van de instellingen van je fotobewerkingsprogramma, een keer zo groot. Voorbeeld; een foto van 10 bij 15 centimeter met een resolutie van 100 puntjes per centimeter wordt 20 bij 30 centimeter als je de resolutie verlaagd naar 50 puntjes per centimeter, het totale aantal puntjes waaruit de foto is opgebouwd blijft hierbij gelijk.
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Re: Tips en trucs voor het werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

Voordat je aan de slag gaat met het bewerken van de opnames is het handig om ook nog van onderstaande tips kennis te nemen.

Het opslaan van de foto's: Zorg ervoor dat je gaat werken met een kopie van de oorspronkelijke digitale foto! Niks is er vervelender dan dat je oorspronkelijke digitale foto ongewild wordt overschreven door de foto die je aan het bewerken bent. Afhankelijk van welk programma je gebruikt kan dit automatisch gebeuren danwel jij vergist je met het opslaan van de bewerkte foto. Ieder programma heeft zo weer zijn eigen (on)hebbelijkheden en ik ken die van Photoshop inmiddels aardig. Zo wordt bij Photoshop een dia die gescand is door de scanner als zodanig herkend en krijgt bij het opslaan automatische een aangepast volgnummer. Bewerk ik dezelfde foto meerdere malen dan krijgt hij een steeds hoger volgnummer. Pak ik echter een digitale opname van mijn Pentax, of een gescande dia die ik met een andere scanner heb gescand in het verleden, dan herkent Photoshop deze niet als zodanig en overschrijft Photoshop gewoonweg de oorspronkelijke opname! Easyresize slaat de opname automatisch op als een kopie waarbij er herschaalde kopie voor komt te staan. Bij Bordermaker geldt er iets soort gelijks maar hoe het bij de andere fotobewerkingsprogramma's zit weet ik niet.

Hoe sla ik mijn foto's op: Om enig overzicht te houden in de (grote) hoeveelheid foto's die je maakt doe je er verstandig aan om deze foto's netjes gesorteerd in mappen en sub-mappen op te slaan. Ikzelf heb op deze manier een aardige "wortelstructuur" op mijn harde schijf opgebouwd waarbij diverse mappen ook nog eens onderverdeeld zijn in ondergelegen mappen. Van boven naar beneden gezien krijg je dus een aardige "wortelstructuur" in de opgeslagen foto's. Hierbij is het wel belangrijk dat je zeer consequent te werk gaat bij het opslaan, en archiveren, van foto's. Het op deze manier opslaan van foto's is tamelijk bewerkelijk maar door de mappen logische namen, van datgene wat er in staat, te geven houdt je een aardig overzicht van het geheel. Tip van de meester: maak een map aan voor ieder bedrijf waar je kranen van fotografeert en maak in deze map weer een aantal submappen voor elk type kraan die je van dat bedrijf gefotografeerd hebt. Op deze manier kun je tamelijk gemakkelijk een bepaalde foto terug vinden.

Waar sla ik mijn foto's op: Je doet er verstandig aan om voor het opslaan van de foto's aparte mappen en sub-mappen aan te maken. Sla bij voorkeur NOOIT je foto's, of wat dan ook, op in de map "mijn documenten/foto's/films/etc." want als je PC onverhoopt wordt gekraakt door een virus dan bestaat er een grote kans dat het virus bestanden vanuit deze map gaat rondmailen naar de bekenden van je die in je adresboek staan van het email programma dat je gebruikt. Zelf sla ik al mijn bestanden op op de D-schijf die ik als zodanig ook apart in mijn PC heb laten plaatsen toen ik deze PC enkele jaren geleden kocht. Voor het opslaan/archiveren gebruik ik daarnaast, als een soort van back-up ook nog eens een losse harde schijf.
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Re: Tips en trucs voor het werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

Omdat ikzelf Photoshop Elements 5.0 Limited Editon gebruik in een Engelse versie, kreeg ik er gratis bij toen ik mijn CanoScan 8800F kocht alweer bijna 2 jaar geleden, zullen alle plaatjes die ik plaats op het BMF om iets uit te leggen hiervandaan komen. Let op; het kan dus zijn dat jij een iets andere beeld krijgt als jij de aanwijzigingen in dit topic volgt. Is dit het geval dan zul je zelf moet uitproberen waar je precies moet zijn. Gelet op het feit dat ik nog uit het "stoomtijdperk" van de PC dateer, heb mijn eerste PC ergens in de zomer van 1991 gekocht en ben nu bezig met de vierde, zal ik ook waar mogelijk de commando's middels de toetsen van het toetsenbord uitleggen. In de begintijd van de PC's bestond Windows nog niet en werden alle commando's voor programma's middels toetscombinaties gegeven in plaats van een klik met de muis op het juiste beeldje.

Als ik een bepaalde toetscombinatie aangeef om een bepaald commando uit te voeren en ik type Ctrl + C dan bedoel ik hiermee dat je de Ctrl toets ingedrukt moet houden en tegelijkertijd op de letter C moet drukken. Denk er hierbij om dat je de kleine letter c gebruikt en niet de hoofdletter die ik hier voor het gemak heb gebruikt. Je zult zien dat als je eenmaal gewend bent om met toetscombinaties te werken je er (veel) sneller mee bent dan dat je met de muis over het beeldscherm moet schuiven en vervolgens nog eens een muisklik moet maken. Het leuke is trouwens dat een groot aantal toetscombinaties volgens dezelfde standaard werken en ze voor bijna alle programma's gelijk zijn. Een goed voorbeeld dus dat er ondanks de grote concurrentie tussen de diverse software aanbieders toch nog iets van standarisatie bestaat dat bij alle programma's (nagenoeg) gelijk is aan elkaar. Let op! Dit hoeft niet te gelden voor de gratis software die je her en der kunt downloaden.

Buiten de Ctrl toets kun je ook nog, al of niet tegelijkertijd, de toetsen Alt en Shift moeten gebruiken. Met de toetscombinatie Alt + Ctrl +I wordt bedoeld dat je de Alt-toets indrukt en vasthoudt, vervolgens doe je hetzelfde met de Ctrl-toets waarna je, terwijl de de beide voorgaande toetsen ingedrukt houdt, op de letter I drukt. In de loop van deze uitleg kom je er vanzelf achter wat deze toetscombinaties doen. Helaas kunnen niet alle commando's via toetscombinaties worden uitgevoerd dus het "muiswerk" is niet helemaal uit te bannen.
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Re: Tips en trucs voor het werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

En dan nu aan de slag met Photoshop.

Als je dubbelklikt op het Photoshop beeldje op je bureaublad, danwel Photoshop opzoekt via "Start" gevolgd door "Alle programma's" dan krijg je onderstaand beeld op je scherm te staan. Je kunt nu kiezen uit een vijftal onderdelen van Photoshop en wij kiezen nu voor Edit and Enhance Photos wat staat voor bewerken van foto's. Wat je met alle andere programma onderdelen kunt doen voert nu te ver om uit te leggen. Wil je Photoshop goed leren kennen, inclusief kleurcorrecties en dergelijke, dan heb je een cursus van meerdere dagen nodig.
Bijlagen
startscherm Photoshop.jpg
startscherm Photoshop.jpg (131.41 KiB) 7905 keer bekeken
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Re: Tips en trucs voor het werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

Nadat je hebt geklikt op "Edit and Enhance Photos" verschijnt onderstaand beeld op je scherm! De horizontale balken bovenin zijn de taak en werkbalken en de vertikale linkerbalk is de "gereedschaps balk" waaraan een (groot) aantal "gereedschappen" hangen waarmee je de foto's verder kunt bewerken. Slechts een klein deel van deze "gereedschappen" zal in de loop der tijd door mij hier op het BMF worden uitgelegd.

TIP: ga na verloop van tijd, als je de basis beginsels van Photoshop beheerst, gewoon eens wat uit proberen met de diverse gereedschappen en kijk wat er gebeurdt. Zorg er dan wel voor dat je eerst een kopie maakt van de foto die je gaat bewerken zodat het origineel niet verloren gaat.
Bijlagen
Openingsscherm groot Photoshop.jpg
Openingsscherm groot Photoshop.jpg (130.1 KiB) 7903 keer bekeken
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Re: Tips en trucs voor het werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

Nadat je bent gestart kijk je in eerste instantie tegen een leeg scherm aan. De meest eenvoudige manier om een foto te openen is door de toetscombinatie Ctrl + O te typen. Iets omslachtiger is het, zie onderstaand voorbeeld, door met je muis op het woordje File te gaan staan waarna het witte kader verschijnt. Klik vervolgens op Openen en er verschijnt het bekende schermpje waarmee je kunt zoeken naar de plek waar de foto staat die je wilt openen en bewerken.
Bijlagen
openen foto groot in photoshop.jpg
openen foto groot in photoshop.jpg (136.17 KiB) 7903 keer bekeken
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Re: Tips en trucs voor het werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

Na het commando Ctrl + O, of via de omweg via File=bestand (vooral niet vergeten om erop te klikken) en dan nog eens klikken op het welbekende envelopje dat geopend is, verschijnt onderstaand dialoogvenster. Je gaat nu op zoek naar de map, en dat zal voor iedereen op een andere plaats op de harde schijf van de PC zijn, naar de plek waar je foto hebt staan die je wilt bewerken voor plaatsing op het BMF. Je zult nu al ervaren dat als je de toetscombinatie Ctrl + O gebruikt je iets sneller bent dan door het klikken op de weg via File=bestand en openen. Naarmate je meer/vaker moet schuiven en klikken wordt het "tijdsvoordeel" van de directe commando's steeds groter. Een bijkomend voordeel van het gebruik van de toetscombinaties is dat de kans op RSI vermindert. Ikzelf merk dat ik last van mijn vingers krijg als ik teveel aan het scrollen ben geweest met de muis.
Bijlagen
dialoogvenster openen foto's.jpg
dialoogvenster openen foto's.jpg (124.24 KiB) 7897 keer bekeken
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Re: Tips en trucs voor het werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

Nadat je het gezochte plaatje hebt gevonden en geopend is de volgende stap dat je het plaatje gaat verkleinen. Middels Image (= beeld) waarop je eenmaal klikt schuif je met de muis via Resize (= herschalen) naar Image Size (= beeld grootte) waarop je weer dient te klikken. Zoals je ziet geeft Adobe Photoshop bij dit veel gebruikte commando van Photoshop zelf al de toetscombinatie Alt + Ctrl + I aan waarmee je dit commando sneller kunt uitvoeren als je eenmaal de handigheid hebt in het gebruik van dit soort toetscombinaties. Voor de duidelijkheid maak ik vanaf nu telkens een uitsnede van het beeld waarin gewerkt wordt.
Bijlagen
Image size copy.jpg
Image size copy.jpg (149.41 KiB) 7888 keer bekeken
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Gebruikersavatar
Peter_S
Forumlid
Berichten: 8005
Lid geworden op: zo 21 dec, 2008 11:40
Locatie: Remmerden (gemeente Rhenen)

Re: Tips en trucs voor het werken met Photoshop

Bericht door Peter_S »

Afhankelijk van de (bestands) grootte van je foto krijg je dan onderstaand dialoog venster te zien waarbij "Width" voor breedte staat, Height voor hoogte en Resolution voor resolutie. In dit geval betreft het geopende plaatje een gescande dia die 4362 puntjes breed is en 2890 puntjes hoog bij een resolutie van 3200 puntjes per inch. LET OP; deze waardes zijn variabel en zullen bij iedereen verschillend zijn. De vierkante haakjes met daarachter het sleutel symbool duidt erop dat de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de foto aan elkaar gekoppeld zijn. Door het hokje Constrain Proporties = handhaaf verhoudingen uit te schakelen/ af te vinken kun je zelf aan de slag met de verhouding van je foto maar dat kun je beter niet doen omdat je dan geheid de goede verhouding tussen breedte en hoogte "kwijt" raakt.
Bijlagen
dialoogvenster image size.jpg
dialoogvenster image size.jpg (125.95 KiB) 7887 keer bekeken
Met vriendelijke groet Peter Schoeber uit Remmerden

sterk in grafisch werk: www.cunerabv.nl

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen”